kijk onze baby
Kijk Onze Baby BE Kijk Onze Baby NL

Info over het uploaden van filmpjes

Terug naar de vorige pagina

Welke bestandsformaten zijn geschikt?

De videofilmpjes moeten een van de volgende formaten (extensies) hebben: AVI, MPG, MPEG of WMV.

Waarom filmpjes comprimeren?

Door de bestandsgrootte te verkleinen hoeven bezoekers niet onnodig lang te wachten voordat ze het filmpje kunnen bekijken. Bovendien passen er dan meer filmpjes op de website.

Waarmee kun je je filmpjes comprimeren?

Het comprimeren van filmpjes is mogelijk met bekende videobewerkingspakketten als Pinnacle Studio of Magix Video Deluxe. Wil je geen ingewikkelde bewerkingen op je filmpjes uitvoeren, dan zijn er ook geschikte gratis alternatieven.
Het beste gratis programma voor videobewerking is Windows Movie Maker. Dit programma is onderdeel van Windows XP en is te vinden onder bureau-accessoires. Heb je wel Windows XP op je PC maar heb je geen Windows Movie Maker dan mis je de laatste update van windows XP. Ga in dat geval naar je configuratiescherm (control panel) en klik op Windows Update.
Heb je geen Windows XP, dan kun je voor het comprimeren ook gebruik maken van STOIK Video Converter. Dit is een eenvoudig programma en alleen te gebruiken om AVI en WMV bestanden te comprimeren. Je kunt het hier gratis downloaden.

Een minicursus Windows Movie Maker

Open het programma, klik in het menu bestand op importeren en selecteer je videobestand. Je videobestand wordt nu geïmporteerd als clip (onderdeel van een filmpje). Sleep de clip nu naar de tijdlijn onder in het scherm. Eventueel kun je meerdere clips achter elkaar op de tijdlijn plaatsen. Op deze manier kun je meerdere videobestanden aan elkaar plakken.
Klik nu in het menu bestand op film opslaan. Voordat het filmpje daadwerkelijk opgeslagen wordt, wordt er een scherm getoond waarin je kunt kiezen voor verschillende afspeelkwaliteiten. Hoe lager de afspeelkwaliteit die je kiest des te kleiner het bestand wordt. Het is een kwestie van een beetje uitproberen bij welke afspeelkwaliteit je de kwaliteit nog voldoende vindt. Houd er rekening mee dat bij veel bewegende videobeelden met geluid er een hogere kwaliteitsinstelling nodig is. In ditzelfde scherm kun je het filmpje eventueel ook nog een een titel en een beschrijving meegeven.
Klik vervolgens op OK, kies een bestandsnaam en klik nog eens op OK. Het filmpje wordt nu opgeslagen als Windows Media Bestand (*.wmv).
Wil je je filmpje later nog kunnen bewerken, kies in het menu bestand dan voor project opslaan. Je filmpje wordt dan als Windows Movie Maker-project bestand (*.mswmm) opgeslagen.

Een minicursus STOIK Video Converter

STOIK Video Converter hoef je niet te installeren. Pak het alleen uit met Winzip. Om het programma op te starten, ga je naar de folder waarin je het uitgepakt hebt en klik je op het bestand VideoPak.exe.
Kies bij input file het filmpje dat je wilt comprimeren.
Kies bij output file de folder waarin het gecomprimeerde filmpje moet komen te staan en vul ook een naam in voor het gecomprimeerde filmpje.
Kies bij output file type voor Windows Media Video (WMV).
Eventueel kun je ook de framerate (het aantal beeldjes dat per seconde vertoond wordt) en de framesize (de hoogte en de breedte van het filmpje) verkleinen. Hiervoor haal je bij Rendering Options het vinkje bij Keep Input Parameters weg en klik je op de button Video.
Kies bij Windows Media profile to write WMV file voor een bepaalde afspeelkwaliteit. Ook hier geldt, hoe lager de afspeelkwaliteit die je kiest des te kleiner het bestand wordt.

© 2005 Tabelle   -  Colofon - Algemene voorwaarden - Links